BRF Designationen

Poolbilar på plats i bostadsrättsföreningen

Intresset från bilpoolerna var stort för att få ställa upp bilar hos bostadsrättsföreningen. Nu hyr Sunfleet och Bilpoolen.nu två platser var, berättar Martin Samuelsson i bostadsrättsföreningen Designationen.

Solpaneler i solnedgång

BRF Designationen har skaffat bilpool

“Vem som helst som är medlem i poolen kan boka bilarna. Vi som bor i föreningen fick ett välkomsterbjudande när bilpoolerna ställde ut sina bilar här.” 

Foto: Lieselotte van der Meijs

Martin från föreningen berättar om bilpoolen

 

Hur kommer det sig att ni har bilpoolsbilar på föreningens mark?

– Vi hade lite yta på trottoaren som var dåligt utnyttjad och funderade på hur vi skulle använda den. Vi övervägde att hyra ut den som parkeringsplats till några av de boende men tyckte det var bättre att hyra ut till bilpooler som alla kan utnyttja.

Har ni fler parkeringsplatser?

– Ja, vi har några gästplatser med p-avgift, sedan har vi ytterligare platser som förvaltare och leverantörer till föreningen använder. Det finns ett också garage för de boendes bilar men det förvaltas inte av bostadsrättsföreningen.

Var det svårt att få bilpoolerna intresserade av att ställa bilar hos er?

– Nej, de var jätteintresserade av platserna. Nu ligger den här bostadsrättsföreningen hyfsat centralt på Södermalm. Jag vet inte hur det skulle vara på andra ställen.

Hur fungerar det?

– Vem som helst som är medlem i poolen kan boka bilarna. Vi som bor i föreningen fick ett välkomsterbjudande när bilpoolerna ställde ut sina bilar här.

Bilarna nyttjas flitigt. Men jag vet inte hur många av medlemmarna i bostadsrättsföreningen som är med i bilpoolerna och använder bilarna.

En person i styrelsen är ansvarig för lokala hyresgäster och hon har även hand om uthyrningen av platserna till bilpoolerna. Men det har inte varit mycket frågor.

Hur ser framtiden ut för bilpoooler hos er?

– Vi tittar lite på att vara med i ett projekt som innebär att föreningen har en egen bilpool som sköts av ett företag men där man delar på intäkterna från uthyrningen av bilar. Det skulle ge föreningens medlemmar ännu bättre tillgång till bilarna och kanske större intäkter till föreningen än vi får genom att hyra ut plasterna till externa bilpooler.

Det skulle ju också vara möjligt att ha en bilpool helt i egen regi. Men då måste det finnas någon eldsjäl som är beredd att driva den.

Har du några tips till andra föreningar som funderar på bilpool?

– Det är relativt lätt att få en bilpool på plats. När det gäller hur man ska använda föreningens mark bör man fundera över balansen mellan de som har bil och de som kanske använder bilpool istället. En bilpool är tillgänglig för alla och ger föreningen intäkter som kommer hela föreningen tillgodo.