Kontakt

Så här kan du få hjälp

Energi- och klimatrådgivningen erbjuder rådgivning till privatpersoner, föreningar och företag. Just nu är det väldigt många som hör av sig via telefon och mail. Det är därför långa väntetider innan man får svar. Du kan läsa våra vanligaste frågor och svar här nedan och/eller kika runt på hemsidan. De flesta hittar svar på sina frågor utan att behöva vänta på återkoppling.

Den 7 september hade vi ett webbinarium om att spara energi hemma riktat till småhusägare. Titta gärna på det i efterhand här.

I de flesta kommuner erbjuds platsbesök till föreningar och företag. På Ekerö och i Järfälla, Norrtälje, Solna och Sundbyberg erbjuds även hembesök till privatpersoner. I Stockholms andra kommuner erbjuds inga hembesök. I Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Tyresö, Upplands Bro och Upplands Väsby kan du få en digital personlig rådgivning över Teams. Hör av dig till oss för att boka in en digital rådgivning.

Bor du inte i någon av Stockholms läns 26 kommuner? Kontakta i så fall din egen kommunala energi- och klimatrådgivare, kontaktuppgifter finns på Energimyndighetens hemsida.

Vanliga frågor och svar

Jag har direktverkande el hemma, vad kan jag göra?

Många som värmer sitt hus med direktverkande elvärme installerar en extra värmekälla. Det kan vara en luftluftvärmepump eller en kamin. Du kan också byta ut gamla termostater eller installera ett reglersystem, vilket både minskar elanvändningen samtidigt förbättrar inomhusklimatet. Om du har gamla radiatorer som växelvis är mycket heta eller kalla har de troligtvis en så kallad bimetall-termostat som med åren reglerar värmen allt sämre. Dessa kan bytas till elektroniska termostater som installeras vid varje radiator.

Du kan också byta uppvärmningssystem. Det kräver en konvertering till vattenburet värmesystem. Alla elelement ersätts då med vattenburna element. Det går också att byta ut delar av värmesystemet, en så kallad delkonvertering. Att byta från direktelelement till ett vattenburet värmesystem kostar cirka 6 000-7 000 kr per element inklusive rördragningar. Sedan behövs en ny värmekälla att anslutna till det vattenburna systemet. Till exempel fjärrvämre, värmepump eller pelletspanna. 

Att komplettera elvärmen med en extra värmekälla är en enklare och billigare åtgärd som ger viss elbesparing medan en konvertering till vattenburet system med en helt ny värmekälla är en större och dyrare investering som i sin tur också ger en strörre elbesparing. 

Det är också bra att se över värmeförluster, har du otäta fönster eller oisolerad vind är det en bra plats att börja. 

Läs mer om elvärme här. 

Mina elräkningar är så höga, vad kan jag göra?

Bor du i småhus och vill minska din energianvändning? Några vanliga enklare åtgärder är att byta tätningslisterna i fönsterna om de är äldre än 10 år, sänka inomhustemperaturen en grad eller installera snålspolande duschmunstycken som halverar vattenåtgången. Några vanliga större åtgärder är att tilläggsisolera vinden, renovera fönstren eller installera ett styr- och reglersystem. Här kan du läsa mer om hur du kan spara in på el och värme i ditt hus.

Bor du i lägenhet eller hyr ett hus och vill veta hur du kan spara på hushållselen? Några av våra tips är att släcka lampor och installera LED, hålla kylens baksida dammfri, undvika stand by på elektroniken och att bara tvätta fulla tvätt- och diskmaskiner. Här har vi samlat fler tips på hur du kan minska din användning av hushållsel.

Jag vill byta uppvärmningssystem, hur går jag tillväga?

En av de vanligaste frågorna vi får handlar om uppvärmningssystem. Här finns inget snabbt svar. En bra start är att få koll på sitt energibehov idag, hur mycket energi används? Steg två är att försöka minska sin energianvändning. Några vanliga större åtgärder är att tilläggsisolera vinden, renovera fönstren eller installera ett styr- och reglersystem. Här kan du läsa mer om hur du kan spara in på el och värme i ditt hus.

Vill du fortfarande byta värmesystem finns några olika att välja mellan. Vanliga värmesystem att byta till är fjärrvärme, ved- & pelletspannor, värmepumpar av olika slag och solvärme. Här kan du läsa mer om vilket värmesystem som passar bäst i ditt hus och för dig. Följ länkarna nedan för att läsa mer om de olika värmesystemen.

Fjärrvärme

Pannor

Värmepumpar

Solenergi

Kan jag få hembesök?

Du som bor på Ekerö och i Järfälla, Norrtälje, Solna och Sundbyberg kan få hembesök av en energirådgivare. I Stockhoms andra kommuner erbjuds inte hembesök, men alla erbjuds däremot rådgivning via mail eller telefon. I Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Tyresö, Upplands Bro och Upplands Väsby kan du även få en digital personlig rådgivning över Teams.

Hör av dig till oss för att boka ett besök eller digital rådgivning.

Hur fixar jag laddplats hemma?

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda hemma under natten är enkelt och bekvämt. Följ länkarna nedan för att hitta mer information om laddplatser.

Ladda din elbil i villan

Ladda elbilar i bostadsrättsföreningen

Finns det bidrag att få?

Ja! Det finns olika typer av bidrag du kan att få, till exempel stöd för att fixa laddplatser till elbil i BRFen eller skattereduktion vid installation av solceller i villan. Följ länken nedan för att läsa mer om de olika stöden.

Bidrag och stöd

Hur hittar jag en bra installatör?

Energi- och klimatrådgivningen är en opartisk kommunal verksamhet och kan inte rekommendera enskilda företag. Vi hänvisar därför till de olika branschorganisationerna inom energiområdet. Följ länken nedan för att läsa mer om hur man väljer installatör och vilka branschorganisationer som finns.

Välja värmesystem

Jag vill ha solceller, hur går jag tillväga?

Solenergi kan tas tillvara med antingen solceller som producerar el eller solfångare som värmer varmvatten som kan värma huset och/eller tappvarmvattnet. 

Att installera solceller behöver inte vara så krångligt. Följ länkarna nedan för att läsa mer om solenergi.
Solenergi i småhus 

Solenergi i bostadsrättsföreningar

Energimyndigheten har tagit fram Solelportalen med steg för steg guider och information som hjälper dig från idé till installation. Följ länken för att komma till Solelportalen.

Energimyndighetens Solelportalen

 

Frånkoppling från elnätet i vinter, vad kan jag göra?

Genom att minska vår elanvändning hjälper vi varandra i Sverige. När vi använder mindre el, eller flyttar användningen till de tider på dygnet då belastningen på elnätet är lägre, avlastar vi elsystemet. Tillsammans minskar vi då risken för frånkoppling, som orsakas av att användningen överskrider det vi kan producera och importera. Dessutom har en lägre efterfrågan på el vid samma tidpunkt en positiv påverkan på elpriset för oss alla. Vi minskar också behovet av att köpa in fossilproducerad el från kontinenten. 

Kom ihåg att tänka på brandsäkerheten om du anväder maskiner nattetid utan uppsyn. 

Att koppla bort el i vissa områden under en begränsad tid på grund av effektbrist är ett verktyg som inte använts tidigare i Sverige och vi vet inte än om det kommer behövas denna vinter. Det är dock alltid en god idé att vara förberedd för elavbrott. Här hos Energimyndigheten kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig. 

Vill du ha återkoppling via mail? 

Fyll i formuläret så hör vi av oss. Beskriv vilka frågor du vill ha hjälp med. Observera att det just nu är längre svarstider än normalt. De flesta frågorna och svaren kan du hitta här på hemsidan.  

  Vill du har rådgivning över telefon? 

  Vi svarar på frågor och ger råd via telefon på helgfria vardagar:

  Tisdag – torsdag: 09:00-12:00 och 13:00-16:00
  Fredagar 09:00-12:00 och 13:00-15:00

  Just nu är det väldigt många som ringer och det är inte säkert du kommer fram direkt. Vill du bli uppringd kan du lämna ett meddelande i växeln så ringer vi så snart det är din tur. 

  Om oss

  Den regionala energi- och klimatrådgivningen i Stockholms län är ett samarbete mellan samtliga 26 kommuner i länet. Tillsammans driver vi gemensamma projekt och har en gemensam hemsida och telefonrådgivning. Verksamheten finansieras med stöd av Energimyndigheten och drivs i samverkan med Energikontoret Storsthlm.