Kontakt

Det här hjälper vi till med

Energi- och klimatrådgivningen erbjuder telefon- och mejlrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag. I de flesta kommuner erbjuds platsbesök till föreningar och företag. I Norrtälje, Nykvarn och Södertälje erbjuds även hembesök till privatpersoner.

Här nedan hittar du våra vanligaste frågor och svar samt kontaktuppgifter till oss.

Bor du inte i någon av Stockholms läns 26 kommuner? Kontakta i så fall din egen kommunala energi- och klimatrådgivare, kontaktuppgifter finns på Energimyndighetens hemsida.

Vanliga frågor och svar

Mina elräkningar är så höga, vad kan jag göra?

Bor du i småhus och vill minska din energianvändning? Här kan du läsa mer om hur du kan spara in på el och värme.

Bor du i lägenhet eller hyr ett hus och vill veta hur du kan spara på hushållselen? Här har vi samlat tips på hur du kan minska din användning av hushållsel.

Hur fixar jag laddplats hemma?

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda hemma under natten är enkelt och bekvämt. Följ länkarna nedan för att hitta mer information om laddplatser.

Ladda din elbil i villan

Ladda elbilar i bostadsrättsföreningen

Vem ska jag vända mig till i min kommun?

Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen är ett samarbete mellan 26 kommuner. Vi har sammanställt information om din kommun och vem du kan vända dig till i olika frågor. Följ länken nedan.

Rådgivning i din kommun

Finns det bidrag att få?

Ja! Det finns olika typer av bidrag du kan att få, till exempel stöd för att fixa laddplatser till elbil i BRFen eller skattereduktion vid installation av solceller i villan. Följ länken nedan för att läsa mer om de olika stöden.

Bidrag och stöd

Hur hittar jag en bra installatör?

Energi- och klimatrådgivningen är en opartisk kommunal verksamhet och kan inte rekommendera enskilda företag. Vi hänvisar därför till de olika branschorganisationerna inom energiområdet. Följ länken nedan för att läsa mer om hur man väljer installatör och vilka branschorganisationer som finns.

Välja värmesystem

Jag vill byta uppvärmningssystem, hur går jag tillväga?

En av de vanligaste frågorna vi får handlar om uppvärmningssystem. Här finns inget snabbt svar. En bra start är att få koll på sitt energibehov idag, hur mycket energi används? Steg två är att försöka minska sin energianvändning. Följ länken nedan för att läsa mer om detta.

Välja värmesystem

Vill du fortfarande byta värmesystem finns några olika att välja mellan. Vanliga värmesystem att byta till är fjärrvärme, ved- & pelletspannor, värmepumpar av olika slag och solvärme. Följ länkarna nedan för att läsa mer om dessa.

Fjärrvärme

Pannor

Värmepumpar

Solenergi

Jag vill ha solceller, hur går jag tillväga?

Att installera solceller behöver inte vara så krångligt. Följ länkarna nedan för att läsa mer om solenergi.
Solenergi i småhus 

Solenergi i bostadsrättsföreningar

Energimyndigheten har tagit fram Solelportalen med steg för steg guider och information som hjälper dig från idé till installation. Följ länken för att komma till Solelportalen.

Energimyndighetens Solelportalen

Med hjälp av vår solkarta kan du se vilken potential för solenergi som finns på just ditt tak. Följ länken nedan för att få fram solkartan.

Solkartan

Skriv till oss

Fyll i formuläret så hör vi av oss. Beskriv vilka frågor du vill ha hjälp med.

  Ring till oss

  Ring oss så får du prata med någon av våra energi- och klimatrådgivare. Vi svarar på frågor och ger råd via telefon på helgfria vardagar:

  Tisdag – torsdag: 09:00-12:00 och 13:00-16:00
  Fredagar 09:00-12:00 och 13:00-15:00

  För privatpersoner finns även möjlighet till digitalt möte. Ring eller maila oss för att boka tid!

  Om oss

  Den regionala energi- och klimatrådgivningen i Stockholms län är ett samarbete mellan samtliga 26 kommuner i länet. Tillsammans driver vi gemensamma projekt och har en gemensam hemsida och telefonrådgivning. Verksamheten finansieras med stöd av Energimyndigheten och drivs i samverkan med Energikontoret Storsthlm.