Kontakt

Så här kan du få hjälp

Energi- och klimatrådgivningen erbjuder rådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.  Du kan läsa våra vanligaste frågor och svar här nedan och/eller kika runt på hemsidan. Du kan även få personlig rådgivning via mail, telefon eller ett digitalt Teamsmöte. Du hittar våra kontaktuppgifter och telefontider längre ner på denna sida.

Energirådgivningsbesök

I de flesta kommuner erbjuds platsbesök till föreningar och företag. I Danderyd, Ekerö, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Solna, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker erbjuds även hembesök till privatpersoner. Samtliga kommuner i länet erbjuder digital rådgivning över ett Teams-samtal. För att boka in ett besök eller digital rådgivning, fyll i kontaktformuläret nedan.

Nätverk för bostadsrättsföreningar

I en del kommuner drivs nätverk för bostadsrättsföreningar, där ni som föreningar kan utbyta erfarenheter och lära av varandra. Kanske finns någon förening som redan har gjort en åtgärd ni funderar på, eller någon som planerar precis samma sak? Inom nätverken anordnas regelbundna träffar med olika teman kopplade till energieffektivisering. Det finns nätverk i Danderyd, Ekerö, Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Stockholm, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. Hör av er via kontaktformuläret nedan för mer information och anmälan!

Bor du inte i Stockholms län?

Bor du inte i någon av Stockholms läns 26 kommuner? Kontakta i så fall din egen kommunala energi- och klimatrådgivare, kontaktuppgifter finns på Energimyndighetens hemsida.

Vanliga frågor och svar

Jag har direktverkande el hemma, vad kan jag göra?

Många som värmer sitt hus med direktverkande elvärme installerar en extra värmekälla. Det kan vara en luftluftvärmepump eller en kamin. Du kan också byta ut gamla termostater eller installera ett reglersystem, vilket både minskar elanvändningen samtidigt förbättrar inomhusklimatet. Om du har gamla radiatorer som växelvis är mycket heta eller kalla har de troligtvis en så kallad bimetall-termostat som med åren reglerar värmen allt sämre. Dessa kan bytas till elektroniska termostater som installeras vid varje radiator.

Du kan också byta uppvärmningssystem. Det kräver en konvertering till vattenburet värmesystem. Alla elelement ersätts då med vattenburna element eller vattenburen golvvärme. Det går också att byta ut delar av värmesystemet, en så kallad delkonvertering. Att byta från direktelelement till ett vattenburet värmesystem kostar cirka 8 000-10 000 kr per element inklusive rördragningar. Till det tillkommer återställning av golv. Sedan behövs en ny värmekälla att anslutna till det vattenburna systemet. Till exempel fjärrvärme, värmepump eller pelletspanna. 

Att komplettera elvärmen med en extra värmekälla är en enklare och billigare åtgärd som ger viss elbesparing medan en konvertering till vattenburet system med en helt ny värmekälla är en större och dyrare investering som i sin tur också ger en strörre elbesparing. 

Det är också bra att se över värmeförluster, har du otäta fönster eller oisolerad vind är det en bra plats att börja. 

Läs mer om elvärme här. 

Mina elräkningar är så höga, vad kan jag göra?

Bor du i småhus och vill minska din energianvändning? Några vanliga enklare åtgärder är att byta tätningslisterna i fönsterna om de är äldre än 10 år, sänka inomhustemperaturen en grad eller installera snålspolande duschmunstycken som halverar vattenåtgången. Några vanliga större åtgärder är att tilläggsisolera vinden, renovera fönstren eller installera ett styr- och reglersystem. Här kan du läsa mer om hur du kan spara in på el och värme i ditt hus.

Bor du i lägenhet eller hyr ett hus och vill veta hur du kan spara på hushållselen? Några av våra tips är att släcka lampor och installera LED, hålla kylens baksida dammfri, undvika stand by på elektroniken och att bara tvätta fulla tvätt- och diskmaskiner. Här har vi samlat fler tips på hur du kan minska din användning av hushållsel.

Jag vill byta uppvärmningssystem, hur går jag tillväga?

En av de vanligaste frågorna vi får handlar om uppvärmningssystem. Här finns inget snabbt svar. En bra start är att få koll på sitt energibehov idag, hur mycket energi används? Steg två är att försöka minska sin energianvändning. Några vanliga större åtgärder är att tilläggsisolera vinden, renovera fönstren eller installera ett styr- och reglersystem. Här kan du läsa mer om hur du kan spara in på el och värme i ditt hus.

Vill du fortfarande byta värmesystem finns några olika att välja mellan. Vanliga värmesystem att byta till är fjärrvärme, ved- & pelletspannor, värmepumpar av olika slag och solvärme. Här kan du läsa mer om vilket värmesystem som passar bäst i ditt hus och för dig. Följ länkarna nedan för att läsa mer om de olika värmesystemen.

Fjärrvärme

Pannor

Värmepumpar

Solenergi

Kan jag få hembesök?

I Danderyd, Ekerö, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Solna, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker erbjuds även hembesök till privatpersoner. Samtliga kommuner i länet erbjuder digital rådgivning över ett Teams-samtal.

För att boka in ett besök eller digital rådgivning, hör av dig till info@energiradgivningen.se

Hur fixar jag laddplats hemma?

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda hemma under natten är enkelt och bekvämt. Följ länkarna nedan för att hitta mer information om laddplatser.

Ladda din elbil i villan

Ladda elbilar i bostadsrättsföreningen

Finns det bidrag att få?

Ja! Det finns olika typer av bidrag du kan att få, till exempel stöd för att fixa laddplatser till elbil i BRFen eller skattereduktion vid installation av solceller i villan. Följ länken nedan för att läsa mer om de olika stöden.

Bidrag och stöd

Hur hittar jag en bra installatör?

Energi- och klimatrådgivningen är en opartisk kommunal verksamhet och kan inte rekommendera enskilda företag. Vi hänvisar därför till de olika branschorganisationerna inom energiområdet. Följ länken nedan för att läsa mer om hur man väljer installatör och vilka branschorganisationer som finns.

Välja värmesystem

Jag vill ha solceller, hur går jag tillväga?

Solenergi kan tas tillvara med antingen solceller som producerar el eller solfångare som värmer varmvatten som kan värma huset och/eller tappvarmvattnet. 

Att installera solceller behöver inte vara så krångligt. Följ länkarna nedan för att läsa mer om solenergi.
Solenergi i småhus 

Solenergi i bostadsrättsföreningar

Energimyndigheten har tagit fram Solelportalen med steg för steg guider och information som hjälper dig från idé till installation. Följ länken för att komma till Solelportalen.

Energimyndighetens Solelportalen

 

Vill du ha återkoppling via mail?

Fyll i kontaktformuläret nedan så hör vi av oss. Beskriv vilka frågor du vill ha hjälp med. De flesta frågorna och svaren kan du hitta här på hemsidan. Är du en BRF som önskar rådgivning, ange BRFens namn och er adress i ditt meddelande.

    Vill du har rådgivning över telefon?

    Vi svarar på frågor och ger råd via telefon på helgfria vardagar:

    Tisdag– torsdag: 09:00-12:00 och 13:00-16:00
    Fredag: 09:00-12:00 och 13:00-15:00 

    Vill du har rådgivning via ett digitalt Teamsmöte? 

    Vi svarar även på frågor och ger råd via digitala teamsmöten. För att boka in en tid, ring oss under vår telefontid eller lämna ett meddelande ovan så återkommer vi. 

    Om oss

    Den regionala energi- och klimatrådgivningen i Stockholms län är ett samarbete mellan samtliga 26 kommuner i länet. Tillsammans driver vi gemensamma projekt och har en gemensam hemsida och telefonrådgivning. Verksamheten finansieras med stöd av Energimyndigheten och drivs i samverkan med Energikontoret Storsthlm.