BRF Metern

BRF Metern har haft bilpool i över 20 år

Bostadsrättsföreningen Metern och dess 16 medlemmar delar på en bil som smidigt står parkerad intill föreningen. 

Solpaneler i solnedgång

– Bilpool är ett suveränt sätt att ha bil på. Det ställer krav på en del eget arbete. Men det har det varit värt, tycker Lena Andersson, som är medlem i bilpoolen och dess styrelse.

Foto: Lieselotte van der Meijs

Lena från föreningen berättar om bilpoolen

Varför startade ni en bilpool?

Metern är en ganska progressiv förening, med matlag och julkalender som gemensamma aktiviteter. Det var ett naturligt steg att starta en icke-kommersiell bilpool tillsammans. Det är heller inte så lätt att ha egen bil i området. För det är svårt att hitta parkering och kostar en del med boendeparkering.

Vilka är medlemmar i bilpoolen?

– Bilpoolen är öppen för alla. Hälften av våra medlemmar bor i bostadsrättsföreningen Metern och hälften närområdet.

Poolen har 16 medlemmar/familjer. Det är vårt maxantal som visat sig vara lagom för att den ska gå runt ekonomiskt och för att det ska finnas tillräckliga möjligheter att boka bilen. Vi vill ha medlemmar som kör regelbundet. Till exempel till någon aktivitet varje vecka, veckohandling eller till sommarstugan. Vi vill att bilen ska rulla.

Hur tillgänglig är bilen, är det lätt att få tider?

– Man ska helst vara både flexibel och välplanerad i sitt bilåkande när man är med i bilpool. Ju längre i förväg man kan planera sina resor desto lättare är det att få en tid. Det är också lättare om man kan välja udda tider som tidigt på morgonen.

Hur fungerar bilpoolen rent praktiskt?

– Vi har en bil och den ägs av bilpoolen. En bilpoolsvärd har huvudansvaret för service, däckbyte och så vidare.

Bokningarna görs i en bokningskalender på webben. Medlemmen får ha max sex vardagar och tre dagar på helger bokade. Man får ha bilen fyra dagar i sträck, eller upp till en vecka om det först stäms av med de andra medlemmarna.

Bilen står i ett garage i närheten av bostadsrättsföreningens fastighet. Det är otroligt positivt att ha garage. Man slipper åka runt och leta parkeringsplats, hålla reda på när det är städning av olika gator och slipper snöskottning.

Hur tar ni betalt?

– Den som använder bilen skriver in i en körjournal när perioden startar och slutar. En person i föreningen går igenom körjournalen varje månad och fakturerar medlemmarna. Vi har en medlemsavgift på 1 500 kronor som betalas tillbaka när medlemmen går ur föreningen. Grundavgiften är 220 kronor/månad och sedan tillkommer ett timpris och milpris.
Vi har inget vinstintresse men föreningen ska gå runt och det ska finnas kapital för att köpa en ny bil när det behövs och för att betala tillbaka medlemsavgifter när någon vill gå ur föreningen.

Hur gör ni med tankning?

– Det ska alltid finnas minst en fjärdedels tank i bilen när den lämnas tillbaka. Den som tankar lämnar in kvitto och får tillbaka pengarna.

Hur använder du själv bilen?

– Jag har den för att storhandla, åka till Ikea och åka och hälsa på. I övrigt cyklar jag eller åker kommunalt. Jag har även använt bilen på sportlov och när dottern skulle övningsköra.
Det är skönt att slippa ansvaret att äga och sköta om en bil. Jag har bil när jag behöver. Annars har jag inte bil. Bilpool är ett suveränt sätt att ha bil på.

Är det något särskilt att tänka på när man använder bilpoolsbil?

– Det gäller att boka tider med marginal ifall man hamnar i kö och för att hinna tanka om det behövs och städa ur bilen. Bilen ska lämnas tillbaka ren och snygg. Det finns möjlighet att tvätta den i garaget. Synen på vad som är en ren bil varierar mellan medlemmarna och är ett återkommande diskussionsämne.

Vad ska man tänka på om man vill starta en egen bilpool?

– En egen bilpool bygger på en del frivilligt arbete. Det är många uppgifter att göra:

  • Informera medlemmar och värva nya medlemmar.
  • Sköta hemsida och mejllista.
  • Ta hand om ekonomi och fakturor.
  • Ta hand om bilens skötsel.
  • Styrelsearbete som ordförande, ledamöter, revisor.

Man behöver prata ihop sig och gärna vara en grupp som trivs ihop och vill jobba tillsammans. Men en bilpool är en jättebra idé om man bor i en stor förening.